Várandósság Magyarországon - Jelentés a Kohorsz '18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat 1. hullámáról

Szerzők

  • Veroszta Zsuzsanna, Boros Julianna, Kapitány Balázs, Kopcsó Krisztina, Leitheiser Fruzsina, Szabó Laura, Spéder Zsolt

DOI:

https://doi.org/10.21543/Kut.2021.104

Absztrakt

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet 2017-ben indította el a Kohorsz '18 Magyar Születési Kohorszvizsgálatot. A longitudinális kutatás a gyermekek magyarországi felnövekedéséről és az azt befolyásoló tényezőkről ad képet.

A születési kohorszvizsgálatban az azonos időszakra, 2018/19-re várt gyermekek alkotnak közös induló kohorszot. Fejlődésük figyelemmel kísérése már magzati korban, az anyák várandósságának időszakában indul, majd a kutatás későbbi hullámaiban féléves, másfél éves, hároméves korban ismétlődik. A kohorszvizsgálat egyfelől a fejlődés különböző szempontjait kívánja megragadni, mint a fizikai, kognitív és érzelmi fejlődés, egészség, jóllét, teljesítmény és mobilitás. Másfelől vizsgálja a felnövekedést meghatározó tényezőket és ezek kapcsolatát, kölcsönhatásait is.  Ezek lehetnek a családi és társas környezeti tényezők, a társadalmi/származási különbségek, az egészségi állapot, a pszichológiai jellegzetességek, valamint a gyermeket nevelő családok intézményi ellátottsága, foglalkoztatási helyzete, életmódja, várakozásai és tervei.

A Kutatási Jelentés az első, várandós adatfelvételi hullám eredményeit ismerteti.

A Kohorsz ’18 kutatás kiemelt projekt részeként, az EFOP–1.9.4–VEKOP–16: A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása európai uniós projekt keretében valósul meg.

 

A kiadványt, kérjük, a következőképpen hivatkozza:

Veroszta Zsuzsanna, Boros Julianna, Kapitány Balázs, Kopcsó Krisztina, Leitheiser Fruzsina, Szabó Laura, Spéder Zsolt (2021). Várandósság Magyarországon. Jelentés a Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat 1. hullámáról. Kutatási Jelentések 104. KSH Népességtudományi Kutatóintézet, Budapest.

##submission.additionalFiles##

Megjelent

2022-02-10